Jiří Krákora

Šípáci jako sluníčkáři?

11. 08. 2017 1:05:00
Českými sociálními sítěmi nedávno proběhla taková zpráva, že Rychlé šípy byli sluníčkáři ještě předtím, než to bylo cool. To jako vážně?

Zprávu přinesla spolu s ofocenou stránkou z časopisu uživatelka jménem Prsatá Blondýna...

(Kam na ty přezdívky ti lidé chodí, probůh?)

... a následně ji sdílelo i pár dalších pitomců. Chápu v tom jistou míru sarkasmu, ale zároveň jsem přesvědčen, že to bylo myšleno vážně. Posuďte sami:

article_photo

Tady je ofocená inkriminovaná stránka z toho časopisu:

Příběh je typicky foglarovský. Rychlé šípy si našli místo pro svou novou klubovnu, ale zjistili, že pro její zařízení budou potřebovat peníze. Tak si ty peníze vlastním úsilím a vlastní prací vydělali. Když se chystali zprovoznit klubovnu, uviděli uprchlíky. V té době šlo pravděpodobně o uprchlíky ze Sudet. A protože měli dobré srdce, rozhodli se darovat jim své těžce vydělané peníze. Dali jim peníze, uprchlíci poděkovali a příběhu je konec.

Jestli si to po třiceti letech dobře pamatuji, tak tohle byl standardní MO všech foglarovských hrdinů. Vystihnout jej lze v pár krátkých bodech.

  • Hrdinové něco chtějí, sami si to legální cestou obstarají bez ohledu na obtíže.
  • Hrdinové chtějí někomu pomoci, sami mu s pomocí vlastních prostředků legální cestou pomohou.
  • Hrdinové jsou čestní, nelžou, nekradou a nikoho se svými problémy neobtěžují.

A teď mi řekněte. Je tohle typický atribut sluníčkáře?

Já se přiznám, že nemám rád nálepky. Sluníčkář, rasista, xenofob, nacista, dobroser, apod..., je to trapné. Pokud však vytáhnu typického sluníčkáře, tak jak se prezentuje sám a jak ho prezentují ostatní, tak najdu spíš následující atributy:

  • Sluníčkář něco chce, požaduje po ostatních, aby mu na to přispěli nebo aby participovali nějakou jinou formou.
  • Sluníčkář chce někomu pomoci, požaduje, aby mu pomohli všichni, ideálně ze společných prostředků.
  • Sluníčkáři často podvádějí a manipulují, svými přáními a stížnostmi neustále obtěžují své okolí a když na ně lidi kašlou nebo prostě jen odmítnout participovat, začnou je hned urážet, případně rovnou udávat a kriminalizovat.

Takže ještě jednou. Opravdu jsou v tomto příběhu (a v dalších) sluníčkáři? Já jsem přesvědčen, že nejsou. Jsem schopen je označit za kapitalisty, vzhledem k faktu, že provozní kapitál pro svou klubovnu si sehnali svépomocí. Jsem schopen je označit za humanisty, vzhledem k tomu, že nezištně věnovali svůj kapitál na charitativní účely. Ale nejsou to sluníčkáři.

Mrzí mě, že Foglar slouží blbcům jako berlička, se kterou si zase jednou mohou kopnout do svých oponentů.

Autor: Jiří Krákora | karma: 35.04 | přečteno: 1367 ×
Poslední články autora