Jiří Krákora

Lze urazit islám?

5. 06. 2016 15:00:00
Nedávno médii proběhla kauza o Kláře Samkové a tureckém diplomatovi Ahmetu Bigali, kdy Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů a diplomat se urazil. A že prý je urážka islámu trestná. Pojďme si to rozebrat.

Nejprve si musíme prosvištět termity.

Islám je náboženská ideologie. Náboženská ideologie, resp. obecně ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí s apologetickou nebo ofenzivní funkcí založenou na formulování politických, hospodářských, světonázorových a/nebo podobných zájmů určité skupiny.

Lze urazit jiná náboženství? Lze urazit křesťanství, hinduismus, sikhismus, budhismus, konfucionismus, taoismus, šintoismus, judaismus, scientologii či jehovismus? A lze vůbec urazit ideologii jako takovou? Lze urazit komunismus, nacismus, socialismus, liberalismus či konzervatismus a další?

Abstraktní entita

Ideologie je abstraktní entita, kterou pojmenováváme a nějakým způsobem ji zařazujeme do funkčních modelů společnosti. Jakožto abstraktní entita nemá duši, nemyslí, nic necítí, nelze ji tedy urazit. Lze urazit jen konkrétního člověka.

Urážka či pomluva

Urážkou se myslí tvrzení, které se někoho dotklo, popř. je sprosté, a které postrádá konstruktivní složku. Implementací konstruktivní složky se totiž tvrzení stane kritikou.

Pomluvou je pak myšleno tvrzení, které sice obsahuje konstruktivní složku, avšak je nepravdivé.

Pokud tedy prohlásím, že Pepa je idiot, jde o urážku, neboť to postrádá konstruktivní složku a Pepa se tím cítí být uražen. Pokud prohlásím, že Pepa zpronevěřil milion korun a není to pravda, jde o pomluvu, neboť to sice nepostrádá konstruktivní složku, avšak je to lež.

Pokud však prohlásím, že islám je totalitní ideologie, jde o kritiku, protože to lze snadno potvrdit pohledem na země jako je Saúdská Arábie, kde je islám nedílnou součástí politiky, a kde negativně ovlivňuje životy všech obyvatel v zemi. Nejde tudíž ani o urážku ani o pomluvu.

Ideologie nerovná se víra

Jedním z argumentů pro kriminalizaci urážky islámu je tvrzení, že se to dotýká náboženského cítění praktikujících věřících.

V první řadě je třeba se ptát - kterých konkrétně?

Za druhé je třeba se vypořádat s tím rovnítkem víra = ideologie. Víra není ideologie. Urážka ideologie tudíž není urážka víry. Pokud Samková řekne Ahmetovi, že je idiot, když věří v islám, je to urážka víry. Takhle nikdo nejenže islám neurazil (protože ani nemohl), ale nikdo se ani nedotkl ničí víry. Víra je osobitá věc a týká se výhradně daného člověka.

Systém

Pojďme dál. Často třeba slýcháme, že komunismus může za desítky milionů mrtvých lidí. Není to pravda. Komunismus za to nemůže. Mají pravdu komunisté, že komunismus byla vznešená myšlenka a za ty mrtvé můžou lidé. Přesně tak. Můžou za to lidé, kteří se hlásili k myšlence komunismu. A protože lidé jsou pořád stejní, dopadne to příště s pokusem implementovat komunismus do společnosti naprosto stejně.

Je totiž nutno si uvědomit, že jakákoliv myšlenka na lepší uspořádání společnosti vytváří a počítá se systémem. Když plánujete velký sklad, tvoříte logistický systém, abyste měli všechno zboží co nejrychleji a efektivně dostupné, plánujete automatizaci a pak vám to krásně funguje, protože jde o tupé zboží, regály a nějaké automaty. Pokud jde však o lidi, žádný systém nemůže fungovat. Lidé jsou totiž nesystematičtí a jakémukoliv systému se přirozeně vzpírají, popř. z něj těží osobní užitek, když mají možnost.

Lze polemizovat s tím, zda jde o bug nebo fíčuru, tedy zda je to chyba nebo vlastnost, ale faktem je, že každý systém představuje primitivum, neboli snahu maximálně zjednodušit složité. A v evoluci složitých mnohobuněčných organismů znamená pritivimum malou diverzitu a tím pádem i celkem jednoznačný zánik. Takže podle mě jde u lidí jednoznačně o fíčuru, nikoliv o bug. Ale to už je mimo rámec tohoto článku.

Doufám, že jsem dostatečně objasnil, že islám, stejně jako jakoukoliv jinou ideologii, nelze urazit a pan Bigali si může leda tak políbit šos.

Autor: Jiří Krákora | karma: 43.01 | přečteno: 3696 ×
Poslední články autora