Jiří Krákora

#Přijímám

9. 07. 2015 17:45:00
- Solidaritu s uprchlíky #přijímám, říká hipster a utírá si z vousů zbytky sójového latté. Rozhlíží se po místnosti, aby viděl, jaký dojem udělal na ostatní. Je na svou solidaritu patřičně hrdý, pravý syn své doby.

Doby bez hladu a nedostatku, doby bez válek a epidemií. To nejhorší, co zažil, byla nepříjemná prodavačka v Tescu, když tam náhodou zabloudil, protože jeho oblíbený fair-trade obchůdek s bio stravou měl zavřeno.

- Co to znamená? - Ozve se z rohu fair-trade kavárny U milovníka zvířátek.

Hipster se otočí a zamžourá na postavu tazatele. Podsaditý chlapík, před sebou laptop, v puse brčko, které končí ve sklenici s domácí bezinkovou limonádou, obličej jeden velký otazník. Laptop na sobě ani nemá typické nakousnuté jablko. Hipster se tomu zjevu ušklíbne a odpoví:

- Jak to myslíte?
- No, říkal jste, že přijímáte solidaritu s uprchlíky. Ptám se, co konkrétně to znamená. Je to složitý dotaz?

Hipster si chlapíka důkladně prohlíží a přemýšlí, zda ho jen trollí, anebo zda svůj nejapný dotaz myslí vážně.

- Pokud říkám, že přijímám solidaritu s uprchlíky, tak to znamená, že přijímám solidaritu s uprchlíky - vece vítězně a kochá se obdivnými pohledy rachitické krásky s dřevěnými korálemi, sedící vedle něj.
- No ale jak konkrétně tu solidaritu přijímáte?

Otravný chlapík se nedá odbýt. Je to troll, rozhodl se hipster.

- Jsem prostě s těmi chudáky solidární. Máte něco proti tomu?
- Nic proti tomu nemám - kontruje chlapík. - Jen se ptám, co pro to konkrétně děláte. Já třeba, když chci projevit solidaritu s nějakým chudákem, tak jdu a pomůžu mu. Pokud potřebuje peníze, dám mu peníze. Pokud potřebuje najíst, vezmu ho někam na jídlo. Pokud nemá kde bydlet, snažím se mu najít bydlení. Vy tedy tu solidaritu projevujete jak? Tedy kromě toho, že o tom mluvíte?

-------

Tento vymyšlený rozhovor předestírá základní problém, který s celou tou akcí všech těch Free Hate lidiček mám. Jak konkrétně projevujete svou solidaritu s uprchlíky? Věřte nebo ne, ptal jsem se už několika lidí a ještě jsem na tento prostinký dotaz nedostal odpověď.

Deklarace postoje směrem k uprchlíkům je sice v pořádku, ale tak nějak je sama o sobě k ničemu. Pokud někdo řekne, že solidaritu s uprchlíky přijímá, myslí tím spíš, že je pro to, aby stát Česká republika přijal nějaké množství těchto uprchlíků. Jenže ve skutečnosti to vlastně ani nikoho nezajímá. Nejde totiž o žádné referendum, jeho deklarace je tudíž jen prázdným gestem, jeho cedule s tou líbivou větičkou neznamená nic a samotná ta větička je jen floskulí. Kromě toho, stát Česká republika přijímá každoročně a dlouhodobě určitý počet uprchlíků i bez těchto ceduliček a líbivých floskulí, což náš hipster a jeho přátelé doposud netušili, než se z uprchlíků stal na Twitteru trend.

Není to tak dlouho, co byl v televizi člověk jménem Milan Kohout, který prohlásil, že bychom všichni měli vzít domů jednu uprchlickou rodinu, protože jako bílí Evropané jsme všichni vinni situací v Africe. Já s tou aplikací kolektivní viny nesouhlasím, ale jinak nic proti té myšlence. Kdo je solidární s uprchlíky a chce jim pomoci, ať jde a pomůže jim. Nemusí si je brát hned domů, postačí, když jim bydlení sežene a pomůže jim v začátcích. To je ta pravá solidarita. Stejnou míru solidarity projevovaly britské rodiny, které si domů braly uprchlíky z Němci okupovaných zemí. To je totiž skutečná solidarita. Místo abyste se fotili s cedulemi, žvanili o solidaritě a o tom, co by ostatní měli či neměli, jděte a sami konejte. Až se pak necháte vyfotit s cedulí, osobně vám tu fotku na Facebooku rád olajkuju, pokud na té ceduli bude pro změnu napsáno:

Solidaritu s deseti uprchlíky jsem osobně #přijal.

Autor: Jiří Krákora | karma: 44.00 | přečteno: 4585 ×
Poslední články autora