Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz Pomazánkového másla je málo

13. 02. 2014 20:50:30
Tak nám prý zemřelo Pomazánkové máslo, budiž mu země lehká. Zvykli jsme si na něj a tak nějak jsme se naučili s ním počítat. V dnešním složitém světě to byla jedna z mála konstant. Kup pomazánkové máslo, to byla instrukce, kterou od manželky slýchal nejeden manžel. Teď si bude muset zvykat na jiné názvosloví. Kup pomazánku... Jakou? No tu, co se dřív jmenovala máslo. Takže máslo? Ne, jak se to jmenovalo pomazánkové máslo...

Obhájci tohoto nařízení mluví o jednoduchých pravidlech EU, které mají chránit spotřebitele a vnitřní trh. O pravidlech v podobě zákazu zažitého názvosloví. Chápejte, lidé byli na něco zvyklí a EU je chrání tím, že je zvyká na něco jiného.

Kdykoliv začnete mluvit o tom, jak je to hloupé, zlehčují to, zesměšňují vás a mluví o tom, že o nic nejde. Lidé si zvyknou, tak co. Jenže pokud o nic nejde, tak o co vlastně šlo předtím? Co tak zásadního přinutilo stovky úředníků vytvářet další z mnoha legislativních zprasků, kterým přihnojí ten současný legislativní marast? Když o nic nejde, tak proč to všechno?

Bylo napsáno bezpočet článků, které popisovaly chaos v hlavách bruselských ouřadů. Pokud zakázali název pomazánkové máslo, proč nezakážou burákové, arašídové, kakaové anebo bambucké máslo? Proč nezakážou pleťovou vodu? Pleťové mléko? Drůbeží šunku? Ovocný čaj? Jasně. Když si někdo bude na daný název stěžovat a nějaký bruselský ouřada stanoví normu, budou splněny základní podmínky pro přejmenování. A pak třeba zakážou i tyhle věci. Ale upřímně, přijde vám to normální? Kam až to zajde? Kolik věcí bude potřeba zakázat, aby na světě nastal spotřebitelský ráj?

Obvyklou praxí je, že název není popisný. Když přijdu do restaurace a uvidím v jídelním lístku pokrm jménem Rarášek, budu se zajímat, co v tom je. Budou mě zajímat generické atributy - je v tom maso? brambory? jaký je způsob přípravy? smažené, pečené, nebo vařené? Zeptám se obsluhy, co to ten Rarášek vlastně je. Pomazánkové máslo je stejný název jako ten Rarášek. Je naprosto běžné, že názvy (nejen) potravin mohou být matoucí. Od toho má člověk mozek, aby si věci vybíral s jeho pomocí. Paradoxem je, že v dnešní době, nabité informacemi, v době, kdy jsou informace dostupné kdekoliv na tři šmátnutí palcem, řeší úředníci jak to udělat, aby někdo nebyl zmaten nebo podveden. Ono je fakt nesmírně složité odemknout mobil, pustit prohlížeč a vyťukat pomazánkové máslo. Je rozhodně jednodušší několik let jednat, sepisovat traktáty, dlouze diskutovat a nakonec zakázat takový název plošně, abychom těm lidem ty tři kroky ušetřili. A miliony dalších názvů také.

Jednou se třeba dočkáme doby, kdy názvy nebudou matoucí. Kdy budou striktně popisné. Kdy se popis výrobku stane součástí názvu. Kdy budeme místo Pleťového mléka kupovat Čistící emulzi bílé až béžové barvy, určenou na pleť dospělého člověka. Ostatně, už dnes dostanete s průměrným výrobkem hotové romány informací, tak proč ne.

Různí zastánci těchto dementních opatření argumentují ochranou spotřebitele. Dokonce pan Linhart - místní blogger - stanovil hranici pro to, kdy jde o průměrně obezřetného spotřebitele (ten, co si plete to pomazánkové máslo s máslem) a blbého spotřebitele (ten, co by si mohl splést i pleťovou vodu s vodou). Myslím, že by pan Linhart měl jít pracovat do Brusele, takových lidí tam není nikdy dost. Slyšel jsem spoustu zcela-zásadních-argumentů, proč je ten zákaz dobrý. A jedním dechem dodávají, že přece o nic nejde, tak proč to ostatním vadí? A tím se vracím na začátek a opakuji...

Když o nic nejde, tak o co šlo předtím? Co tak zásadního by se stalo, kdybychom neměli další legislativní kousek o spoustě slov, paragrafů, odstavců, za kterým jistě stály tisíce a tisíce člověkohodin práce mnoha úředníků?

Autor: Jiří Krákora | čtvrtek 13.2.2014 20:50 | karma článku: 29.02 | přečteno: 1478x

Další články blogera

Jiří Krákora

Tahle země není pro extrémisty

Přátelé, stručně, neboli briefly, k dnešnímu happeningu, který se dnes udál na Staroměstském náměstí.

21.8.2016 v 22:37 | Karma článku: 34.52 | Přečteno: 1416 | Diskuse

Jiří Krákora

Nedělejte z Britů blbce

Okolo brexitu se stále více dozvídáme, kdo je kdo. U českých novinářů to nepřekvapivě dopadá poměrně jednoznačně. Zjevně všichni chodili do stejné školy a učili se stejné techniky manipulace.

28.6.2016 v 14:00 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 6640 | Diskuse

Jiří Krákora

Žádám zrušení referenda

Jakožto nesprávně informovaný občan uznávající autority žádám zrušení referenda a návrat do stavu před ním.

26.6.2016 v 21:15 | Karma článku: 47.59 | Přečteno: 11178 | Diskuse

Jiří Krákora

Lze urazit islám?

Nedávno médii proběhla kauza o Kláře Samkové a tureckém diplomatovi Ahmetu Bigali, kdy Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů a diplomat se urazil. A že prý je urážka islámu trestná. Pojďme si to rozebrat.

5.6.2016 v 15:00 | Karma článku: 42.97 | Přečteno: 3582 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Marketa Kadhi

Na pláži

Vůbec by mě nenapadlo popisovat své dojmy z dovolené, nebo psát o tom, co se dá vidět na pláži, dokud jsem tam nepotkala vílu.

27.6.2017 v 18:16 | Karma článku: 12.13 | Přečteno: 639 | Diskuse

Karel Trčálek

Já jsem taky zarytý liberální demokrat!

Radostí mi praskla žilka, když jsem se dozvěděl, že nejsem tady na blogu jediným zarytým liberálním demokratem, že je nás tady povícero

27.6.2017 v 17:30 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 265 | Diskuse

Libuse Palkova

Je to ještě čeština?

Do našeho jazyka proniká tolik nových slov, že pokud bychom se díky nějakému stroji času mohli potkat se svým dřívějším já, nedokázali bychom se sami se sebou domluvit a nestačili bychom se divit.

27.6.2017 v 16:47 | Karma článku: 26.22 | Přečteno: 749 | Diskuse

Milan Šupa

Jak dojít ke spojení se Světlem?

Prožití spojení se Světlem je nejmocnějším a nejzásadnějším prožitkem, kterého se může člověku zde na zemi dostat. Má schopnost od základů změnit celý jeho dosavadní život.

27.6.2017 v 15:15 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 152 | Diskuse

Josef Komárek

Také jsem se necítil ubohým zakomplexovaným buranem.

Co všechno se člověk nedozví o pražských kavárenských intelektuálech (díky panu Petříkovi). Což jsou převážně individua, která plodí jen slova, slova, slova ..., a pohrdají obyčejnými pracujícími lidmi, kteří je celý život živí.

27.6.2017 v 13:50 | Karma článku: 37.56 | Přečteno: 1721 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2618

Jsem hrdý bílý, heterosexuální muž. Tak trochu šovinista, ale zároveň gentleman ze staré školy.



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.